Kweekverslag: Bourkeparkiet

Afdrukken
Publicatiedatum Geschreven door F. Sluis

Oorspronkelijke vogel van centraal Australiè en vanwege zijn rustig en zeer mak karakter een fijne volière vogel. De bourkeparkiet komt nog algemeen voor in Australiè. Ondertussen zijn er verschillende mutaties in gevangenschap gekweekt, maar ook de wildkleur is een leuke vogel. De bourkeparkiet is verdraagzaam ten opzichte van andere (kleinere) volièrevogels, gedraagt zich rustig in de vlucht en maakt weinig geluid. Vooral in de vroege ochtend en bij schemering zijn ze het actiefst. Logisch omdat dan in hun natuurlijke omgeving de temperatuur het aangenaamst is. 
Mijn koppel zit buiten het broedseizoen samen met kanaries. Ik heb tot op heden hiermee geen problemen ondervonden, behalve dat mijn kanaries graag het Neophema zaadmengsel eten, wat de bourkes ruim aangeboden krijgen. 
Enkele jaren geleden heb ik ook geprobeerd met een koppel te broeden, maar in de eerste winter is waarschijnlijk de pop overleden en heb ik daarvoor in de plaats een man gekocht. 
Deze vogels heb ik verkocht en vorig jaar in augustus heb ik bij een kweker een nieuw onverwant koppel wildkleur aangeschaft. 
Wat ik altijd belangrijk vind, is dat je nieuwe soorten, waar je nog geen ervaring mee hebt, altijd aanschaft bij een kweker. Vaak krijg je dan allerlei tips, waardoor de kans op succes groter is. 
Zo is bij de wildkleur het onderscheid tussen man en pop makkelijk te maken, omdat de man wat blauw boven zijn ogen heeft. (had ik dat een paar jaar eerder geweten!) 
De vlucht waar ik mijn koppel houdt, is 3 x 1,5 meter en kan in tweeèn gedeeld worden. De achterwand is dicht en ook het dak is gesloten zodat de vogels droog en uit de tocht kunnen zitten. Na aanschaf waren de vogels al gauw gewend. 
In de maanden tot aan het kweekseizoen kregen de vogels als voedsel een zaadmengsel voor Neophemas, een tot tweemaal per week wat eivoer en enkele zonnepitten. Daarnaast iedere week wat trosgierst. Omdat bourkeparkieten vastbaar zijn voor diaree, heb ik de vogels geen groente of fruit gegeven. In andere verslagen wordt dit wel gedaan. De vogels zijn zonder problemen door de toch wel strenge winter van 2010 gekomen. 
Omdat ik met mijn kanaries binnen broed, hadden de vogels vanaf januari de volière voor zichzelf.

 

 

In februari/maart ben ik het voedsel aanbod wat meer gaan verrijken door meer eivoer te geven en ook het aanbod aan zonnebloem pitten wat te verhogen. 
Op 20 maart heb ik het broedblok op gehangen. Dit is een standaard blok voor grote parkieten, waarvan ik de bodem bedekt heb met een mengsel van grove beukensnippers en zaagsel. Deze heb ik enigszins vochtig gemaakt zoals beschreven. In eerste instantie hadden de vogels nog weinig interesse voor het blok, maar begin april veranderde dat. Ik zag dat de pop nu regelmatig het blok in ging en op 11 april vond ik het eerste ei. Daarna werden na elkaar nog 4 eieren gelegd. Na het tweede ei, kwam de pop bijna niet meer uit het blok. Ik ben wel doorgegaan om het nest regelmatig te controleren, zodat de pop hieraan gewend was en op het moment van ringen niet in de stress zou schieten. Dit liet ze prima toe. 
Omdat de broedtijd volgens "Onze vogels van juli 2009" 18 dagen bedraagt, ben ik vanaf 29 april elke dag gaan controleren. Pas op 3 mei (22ste dag) zag ik het eerste jong. Daarna werden nog 2 jongen geboren. Navraag leert dat de broedtijd eerder 21 dagen duurt. 
De jongen worden goed gevoerd door de ouders. De oudervogels krijgen iedere dag vers eivoer, het bekende zaadmengsel en tweemaal per dag zonnebloempitten. Dit laatste was volgens de kweker waar ik de vogels gekocht heb een noodzakelijke aanvulling voor een goede groei. 
Op 10 mei wilde ik het eerste jong ringen, maar zijn poot was al zo groot dat dit erg lastig ging. Om verdere schade te voorkomen heb ik niet verder geprobeerd, maar direct het tweede jong geringd. Het derde jong heb ik weer een dag later geringd.

De jongen groeide voorspoedig en het witte nestdons werd al gauw vervangen door beginnende veren. Op 22 mei heb ik de jongen uit het blok gehaald en deze schoongemaakt. Ook dit was op aanraden van de kweker. Ik heb de bodem opnieuw bedekt met krullen en zaagsel en de jongen weer teruggelegd. Jongen en oudervogels verdragen dit prima.

29 mei kwam het oudste jong uit het blok en de daarop volgende dagen ook de twee andere jongen. Behalve de staart hebben de jonge vogels al een volledig verenpak. Het vliegen gaat nog erg stuntelig, wat een leuk gezicht is. Op 1 juni vond ik in het vuile nest alweer het eerste ei van ronde twee. Omdat de jongen allemaal uit het blok waren, heb ik deze eruit gehaald en eerst het blok weer schoongemaakt. Daarna heeft de pop nog 4 eieren bijgelegd en begon aan de tweede ronde. 
De jongen worden nog minimaal twee weken gevoerd, maar beginnen nu ook zelf voer te zoeken. Het aanbieden van trosgierst bevordert dat ze zelfstandig gaan eten.

Al met al een leuk kweekresultaat en een aanrader voor de beginnende parkietenkweker.


Frank Sluis

Secretaris de Edelzanger

Edelzanger Facebook Edelzanger YouTube

04-26-19. Vogelvereniging De Edelzanger. Best online poker sites - .