Bali BirdPark

Afdrukken
Publicatiedatum Geschreven door H. Jansen

Tijdens mijn laatste vakantiereis door Sumatra, Java en Bali heb ik ter afsluiting van deze indrukwekkende reis een bezoek gebracht aan Bali Bird Park.

Bali Bird Park huisvest een van de grootste en mooiste collecties van Indonesische vogels in de wereld en heeft een fantastische groep vogels uit Afrika en Zuid-Amerika. Het park omvat twee hectare botanische landschap, het biedt heiligdom aan bijna 1000 vogels in 250 verschillende soorten.

BIO BEVEILIGING SYSTEEM

Bij de entree van het park worden alle medewerkers en bezoekers zorgvuldig preventief ontsmet om de collectie vogels te beschermen. Het park dat in 1995 is opgericht kan met trots zeggen dat ze gespaard is gebleven van een besmetting met het vogelvirus. Slechte omstandigheden veroorzaken virusinfecties om deze reden zorgt het Bali bird park ervoor dat alle collecties in schone verblijven leven.

Nieuwe dieren worden in quarantaine geplaatst en er vind dagelijks mest en bloed onderzoek plaats door een gemachtigd ambtenaar van volksgezondheid. De nieuwkomers krijgen een reguliere behandeling en de collectie wordt dagelijks voorzien van aanvullende vitamines en mineralen.

De vogels in het park genieten van een uitstekende gezondheid en topconditie. Dit vereist een constante verzorging en observatie waar veel aandacht aan besteed wordt. Twintig medewerkers zijn dan ook constant in de weer om de vogels te voederen en hun omgeving schoon te houden. Daarnaast zijn talrijke medewerkers bezig om de omgeving en het leefgebied zoals vijvers, bloemen, planten en bomen bij te houden.

Er is ook een full-time dierenarts aanwezig die de vogels controleert op hun gezondheid. Hij beschikt over de beste veterinaire faciliteiten van Indonesië.

De prijs voor een bezoek aan het park is dan ten opzichte van de levenstandaard in Indonesië best duur E22,00. Maar de verzorging de aanleg en de vogels zijn een bezoek meer dan waard.

WANDELEN DOOR HET PARK

Al wandelend door de gigantische walktrough volières waant men zich in de jungle van Bali en het regenwoud van Papoea. Paden en bruggen zijn gecreëerd door de bebossing en het gefilterde zonlicht weet via het bladerdek door te dringen in de volières. De verschillende uitkijk punten zijn zo gepositioneerd dat men vandaar uit de vogels kan observeren als op zoek zijn naar voedsel of nesten. Maar men kan er ook paringen waarnemen.

Het park is verdeeld in regio's die de natuurlijke habitats vormen van de vogels en inheemse planten aangevuld met traditionele voorwerpen. Zo is er een originele jungle gecreëerd voor de met uitsterven bedreigde vogelsoort de Bali spreeuw. Hier vinden succesvolle kweekresultaten plaats die en van nabij kan aanschouwen.

In een zeer dicht begroeide volière met de grootte van een klein voetbalveld komen we diverse soorten vogels tegen zoals vruchten duiven, ijsvogels, maina's, Chinese Wielewalen maar ook vliegende honden. Je zou denken dat met al deze veelal vruchten en insecten eten vogels er een sterke geur van ontlasting zou hangen en de planten wit uitgeslagen zouden zijn. Maar dit is beslist niet waar. Door de goede verzorging en het onderhoud ruikt men niets en alles is brandschoon. De kweekresultaten zijn er dan ook naar en we vinden regelmatig een nestje.

De mooiste regio is wel die van Papoea hier is de uitgebreide collectie van Paradijsvogels gehuisvest. In deze regio hebben we dan ook de meeste tijd doorgebracht. Het was prachtig om te zijn hoe de mannetjes met hun uitgebreide staart bevedering de vrouwtjes het hof maakte en ondertussen hun rivalen verjaagden.

De regio Birds of Paradise genaamd is schitterend met planten en bloemen aangekleed zonder dat het hinderlijk is om de vogels te bekijken. Over keurige schone paden kan met langs de talrijke volières wandelen.

Via de paradijsvogels komen we in het park diverse vogels tegen zoals de immens grote Pelikanen die schitterend getekend zijn. Hun verblijf een zeer mooie vijver vol met karpers verlaten ze regelmatig en zoeken dan het gazon op voor een zonnebad.

Naast deze pelikanen komen we ook de Pauw en de Kalkoen tegen alvorens we bij het verblijf van de prachtige Cassouaries en kraanvogels aan te komen. Ook de kroonduiven doen het goed in dit park en er zijn dan ook flink wat kweekresultaten van te bewonderen.

Nog even een vliegende hond bekijken en dan door naar de kromsnavels en de hoornvogels.

En als we net de hal willen verlaten komen er nog een paar brutale maina's op de voederplek af die ze angstvallig verdedigen tegen over kleinere soorten.

Het voedsel bestaat uit diverse vruchten, universeelvoer en veel insecten zoals krekels, meelwormen,wasmotten,vlinders en buffolowormen. Het park is ruim aangeplant met palmen die in gebruik worden genomen door de witkopnonnen en muskaatvinken en andere lonchura soorten die er rondvliegen. Dit zijn wilde vogels en komen er net zoveel voor als bij ons de mussen.

Bij de papagaaien aangekomen zien we als eerste een zeer indrukwekkende palmkakatoe op een standaard zitten. Deze prachtige zwartevogel met zijn imposante kuif trok heel wat bekijks.

Verder zijn er diverse Ara soorten en kaketoes in het park te bewonderen en natuurlijk lorries.

Via de Papagaaien gaan we naar de hoornvogels en komen we een prachtige kraanvogel tegen.

Ook de kroonduif staat weer zijn mannetje en komt je achterna gelopen om te kijken of je iets lekkers bij je hebt.

De komodovaraan een gigantische vleesetende hagedis is ook een van de publiekstrekkers van het park.

Via de hoornvogels gaan we nog even kijken bij de broedafdeling waar jongen vogels worden verzorgd en waar de broedmachines staan. Helaas mochten we daar niet fotograferen en moeten we het met de couveuse foto's doen.

We naderen het einde van onze tocht door het park waar we met veel plezier een uur of vijf hebben rondgewandeld. Vlak bij de uitgang moeten we nog even op de foto met de vogels. Iets waar ik een hekel aan heb maar ja het is voor het goede doel.

We hebben genoten van een prachtig schoon park waar de kweek en instandhouding van bedreigde soorten alle aandacht krijgt. Het is zeer rijk aangeplant wat ook de nodige vogels uit de natuur trekt. Maar dat niet alleen men kan er ook genieten van de talloze vlinders en libelles die er rondvliegen. Kort om mocht u ooit op Bali komen dan is dit een aanrader.

Henk Jansen 
voorzitter Vogelvereniging "De Edelzanger"

Edelzanger Facebook Edelzanger YouTube

04-26-19. Vogelvereniging De Edelzanger. Best online poker sites - .